За успешно влизане във форма е нужна и качествена грижа за тялото – преди и след тренировка. Точно за това помага спортната линия на Кройтерхоф – партньор нa Webcafe.bg в инициативата Get in Shape Vol.2, чиято цел е да ви мотивира да водите един по-активен и здравословен начин на живот.

Тренировките са отличен начин за прекарване на свободното време и може да ни изведат по пътя към здравето, дълголетието и превъзходния външен вид. Но ако не тренираме правилно, плюсовете стават минуси и магистралата към успеха се превръща в отбивка към задънената улица на контузиите, травмите и демотивацията.

Един от златните стандарти за добра тренировка е правилното загряване.

Много начинаещи – и не само – забравят за загряването и се нахвърлят направо на тежките серии или интензивните кардио сесии, което може да е рецепта за фитнес провал. Успехът идва с правилната загрявка, която съдържа комбинация от психологическа нагласа, ефективни движения и специализирани продукти с високи качество.

Предлагаме ви пет съвета за правилно загряване преди тренировка:

Създаване на навик

Загряването трябва да бъде рутина, навик и нещо, без което нито една тренировка не може да мине. Много е важно да наложим на съзнанието си връзката между задължителните движения и протоколи на загрявка и приятното усещане на започващата тренировка. Дисциплината може да върви с емоцията.

Загряването не трябва да се приема като нещо досадно, което може да се пропусне или претупа. В началото ще бъде целенасочено и съзнателно действие, но с времето става все по-автоматично – като програма, която мозъкът задейства с всяко стъпване в залата. Трябва да става все по-трудно и необичайно за самото тяло да пропусне загрявка на най-базово ниво – това е знак за изграждане на навик. Един успешен алгоритъм на трениращия човек.

Кратко, но ефективно

Добрата загрявка повишава телесната температура, пулса и подготвя мускулите и ставите за качествена тренировка. Това няма как да стане истински ефективно за 30 секунди, но и не трябва да се прекалява. Много инструктори и експерти препоръчват около 10 минути на загряващи движения преди преминаване към същинската част от избраната фитнес програма. Време, в което да подготвим централната нервна система и да улесним координацията между мозъка и мускулите. Универсални загряващи движения са въртене на главата, раменете, ръцете в лактите, китките. Златен стандарт са още ротациите на кръста, коленете и глезените. Целта не е изморяване, а загряване.

Масажен гел

Науката и технологията са улеснили процеса на правилно загряване със специални продукти, създадени точно за тази цел. Загряващият гел има основно значение за качествените и ефективни тренировки. Масажният гел Kräuterhof Sport Gel Hot High Performance например загрява интензивно и приятно, като така активира кръвообращението, отпуска натоварените мускули и схванатите стави и подпомага физическата загрявка преди спорт. Съдейства за увеличаване на телесната температура, разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на обхвата на движение – по този начин намалява опасността от разтежения и други травми, предоставя повече кислород на работещите мускули, повишава издръжливостта.

Ефективно трио за активно спортуващи!

Кройтерхоф Спорт предлага три продукта за качествена спортна форма и функционалност: масажния гел Kräuterhof Sport Gel Hot High Performance за преди тренировка, както и охлаждащия гел Kräuterhof Sport Gel Cool Energizer и душ гела Kräuterhof Sport Shower за възстановяване след фитнес занимания. Геловете са подходящи и за любители, и за по-сериозно занимаващи се със спорт. Независимо от опита, никой не е застрахован от травми.

Още за продуктите научете тук

Загряващият масажен гел може да се ползва и в ежедневието за облекчаване на скованост и схващане в мускулите и ставите. Релаксира и възстановява усещането за комфорт. Съдържа витализиращ кофеинов комплекс, екстракти от червени лозови листа, дяволски нокът, черен оман и арника. Комплексът CellActive с таурин и сибирски женшен повишава издръжливостта и спортните постижения, а комбинацията от алантоин и пантенол хидратира и подхранва кожата. Гелът попива бързо и започва да действа след броени минути. Благодарение на практичния вграден масажор, той може да бъде нанесен дори в съблекалнята на фитнеса, на алеята за сутрешен джогинг или преди появата на ски пистата.

Ниско интензивно кардио

Тук целта е повишаване на пулса и температурата и подготвяне на централната нервна система за натоварвания. Ниско интензивното кардио може да приеме формата на лек крос, а ако искате в залата се насочете към бягащата пътека, велоаргометъра, машината за стълби или кростренажора. Продължителността е 5-10 минути, в които да вкараме сърдечно-съдовата система в ритъм.

Лекото изпотяване е сигнал, че сме загрели. Температурата е повишена, мускулите са станали по-гъвкави, а с така намаляват рисковете от травми. И сме готови за сериозна и успешна тренировка.

Специфичност и умереност

Универсалните движения за загряване и лекото кардио са ключови, но специфичните тренировки изискват и специфична загрявка. Ако ни предстои програма за крака е добре да стартираме с клекове без тежест или напади. Горната част на тялото може да влезе в ритъм с набирания, лицеви упори, кофички. Разбира се, никога не трябва да се ляга веднага под вече добре натоварена щанга и да се тренира “за его”. Първите серии на лежанката винаги са с лоста, а натоварването е постепенно и прогресивно.

Поемете с нас на пътешествие към по-добра форма, по-здравословен и активен живот с Get in Shape Vol. 2, като откриете още полезни материали, запознаете се с нашите участници и треньори, и откриете вдъхновение тук.